Čtyřkolkářských srazů je v posledních letech jako šafránu a o těch značkových to platí dvojnásob. Srazu CFMOTO se ale daří a do Zubří na Vysočině se znovu sjela více jak stovka strojů, aby si užili soutěže, noční závod, vyjížďku, ale hlavně skvělou náladu stejně naladěných lidí.

CF Moto sraz 006

Ubytování v kempu bylo už několik měsíců před srazem vyprodané, předpověď počasí výborná, takže stačilo v pátek sbalit foťák, kameru a věci na ježdění a po D1 směr vysočina. V místě srazu už bylo vše v plném proudu a v areálu probíhaly první kola soutěží pro děti i pro velké stroje. Mimochodem dětských čtyřkolek od loňska hodně přibylo, což je dobrá zpráva pro budoucnost čtyřkolkářů.

CF Moto sraz 011

 Na srazu se objevila rozmanitá směs strojů, i když stejně jako loni tu vévodily dvojválcové litry a 850. Přijela ale i 450, 625, nebo bugyna Z1000. Zkrátka taková ta všehochuť. Je ale vidět, že čtyřkolkáři rádi obměňují vozový park a nejstarší čtyřkolkou byl tuším dvouválec 800, tedy první dvojválcové CFMOTO. 

CF Moto sraz 015

Po zahájení a večeři se vše chystalo na noční orientační závod tříčlenných teamů. Po loňském úspěchu byla letos trať prodloužena na 140 kilometrů, tedy v případě, že jste jeli přesně. Závod totiž fungoval na principu hledání souřadnic devíti bodů na trati. Na každém stanovišti bylo třeba vyřešit kvíz, který vám dal další souřadnice. Nešlo tedy jen o to se nejlépe orientovat podle GPS a jet rychle, ale taky o to u závodu přemýšlet. 

CF Moto sraz 103

 Jak náročný závod byl ukázal dojezd posledního teamu až v půl páté ráno, kdy už nad kempem začalo pomalu svítat. Pro ty, co nejeli byla připravena noční kratochvíle, kterou zatím nikdo nezažil. Zakrytý tunel velký akorát tak na čtyřkolku byl naplněný dýmem a prosvícen lasery a světly. Zážitek je to rozhodně zajímavý a našlo se dost lidí, kteří projížděli tunel stále dokola. O tom, jak se tahle věc líbila dětem asi ani nemusím psát.

CF Moto sraz 099

 Sobota

Ráno kemp probudilo slunečné počasí a na programu byl odjezd na spanilou jízdu, které se zúčastnilo 85 strojů a to už je pořádný had. Všichni účastníci ale jeli spořádaně a celých 80 kilometrů proběhlo bez problémů. Jelo se po malých silničkách, ale i terénem a nepotkal jsem snad nikoho, komu by se jízda nelíbila. Zlatým hřebem pak byl přejezd po hrázi přehrady v seřazené formaci pro fotografy. 

CF Moto sraz 025

Start jízdy byl v půl desáté a do kempu jsme se vrátili dost po poledni, takže následoval oběd a start odpoledních dovednostních disciplín. Soutěžilo se snad ve všem, co si dokážete představit. Jízda se zavázanýma očima, slalom pozadu, převoz vody, jízda pomalosti a to vše pro děti i dospělé. A že to všichni brali vážně můžete vidět z výrazů na fotkách.

CF Moto sraz 029

Zlatým hřebem soutěže měl být trial. Ten bohužel zhatila bouřka, která se přehnala přes areál a znemožnila jízdu přes připravené vraky aut. Nakonec jsem měl možnost si překážku zkusit, ale po kluzkých autech to nebyla žádná sranda, takže pro závodníky tato kratochvíle zůstala nakonec uzavřená.

CF Moto sraz 059

To už se ale připravovala velmi, ale velmi bohatá tombola, ve které mohli účastníci vyhrát nejen ceny od společnosti Journeyman - importérovi CFMOTO do ČR a na Slovensko, která mimochodem věnovala každému z účastníků i uvítací balíček a celou akci pochopitelně zaštítila. 

CF Moto sraz 135

Společně s tombolou se konalo i vyhlášení výsledků a očekávání předávání pohárů, na které se těšily děti stejně tak, jako dospělí. No a pak už jen volná zábava až do ranních hodin a nedělní odjezd k domovům. 

CF Moto sraz 079

Zajímavé bylo, že se během všech dnů na srazu kromě čtyřkolek objevila i celá řada motorkářů na CFMOTO, kteří si chtěli čtyřkolku vyzkoušet, nebo jen pokecat s fajn lidmi. Na vyzkoušení tu byla celá řada strojů včetně novinek, jako je GOES Terrox 500 a CFMOTO X1000 G3, které jsme měli možnost nedávno otestovat. Svou expozici tu měli také dealeři CFMOTO a další firmy, které tu ukázali zajímavé produkty, jako jsou nosiče na tažné zařízení, pneumatiky, nebo třeba karavan z čtyřkolku. 

CF Moto sraz 039

Zase za rok

Na CFMOTO srazu jsem byl už potřetí a je třeba říct, že zraje jako víno. Spoustu účastníků už znám nejen od vidění a je pěkné vidět, že se sem sjíždí jezdci z celé ČR, ale i ze Slovenska. O srazu už se dá mluvit jako o tradičním, takže čtvrtý ročník už je skoro tak jistý, jako že nad Vysočinou zítra vyjde slunce!

Text: Matěj Oliva Foto: Pavel Vítek

CF Moto sraz 132

CF Moto sraz 019

CF Moto sraz 022

CF Moto sraz 027

CF Moto sraz 038

CF Moto sraz 081

CF Moto sraz 096

CF Moto sraz 120

CF Moto sraz 074

CF Moto sraz 048