V italském Cingoli se jelo už potřetí mistrovství národů v motokrosu čtyřkolek a sajdkár. A byla to právě tato trať, na které jsme vůbec poprvé viděli trojici profíků z USA. No a i letos se tu objevila repre ze země, kde se jízdou na čtyřkolce dá slušně uživit. 

4

Do Cingoli přijeli Amíci ve své vůbec nejsilnější sestavě - Joel Hetrick, Chad Wienen a Bryce Ford. Zajímavé je, že do Evropy vyrazili díky crowdfundingové kampani, ve které vybrali dostatek prostředků na celou akci. Dalším zajímavým účastníkem byla reprezentace z Argentiny. 

11

Kromě zámořských teamů jsme na startu mohli vidět kompletní startovní pole nejlepších evropských jezdců. Domácí Itálie dokonce postavila dva týmy, které se oba dostaly do hlavního závodu. Dalším silným teamem mělo být Německo, které ale rozhodně nemělo letos v závodě štěstí. Silným týmem jsou samozřejmě i Irové a Britové, kteří si také dělali zálusk na podium. Za Estonsko startoval suverénní Kevin Saar a své chtěli říct i Lotyši a Poláci. Na startu se objevila i slovenská reprezentace, jejímž hlavním cílem bylo kvalifikovat se do závodu. Do Cingoli totiž přijelo 17 teamů, ale jen pro 15 z nich bylo místo na startovním roštu.  

6

Naše reprezentace pod vedením manažera Honzy Jasanského přijela s ambicemi na první pětku, jak jsme se mohli dočíst v rozhovoru před odjezdem do Itálie. Team ve složení Jakub Kostelecký, David Sůsa a Jiří Kašpar se pyšní především zkušenostmi a to i s náročnou tratí v CIngoli. 

10

Kvalifikační den nepřinesl žádné překvapení. První místo suverénně obsadili Američané. Ale zajímavý byl i výsledek české reprezentace. Naši se především díky vyrovnaným výkonům postavili na roštu na 7. místo. To je rozhodně skvělá pozice pro nedělní závod. Méně štěstí měli Slováci, kterým se bohužel znovu nepodařilo dostat do nejlepší patnáctky. 

9

Závodní den byl zalitý sluncem a na rozdíl od minulých národů v Cingoli přinesl parádní počasí. Američané letos nepřipustili ani malou naději na drama a vyhráli stylem 1.2. všechny jízdy. Poměrně suverénní byl i A tým Italů, kteří dojeli druzí. No a na třetí místo se celkem překvapivě dostali Argentinci. Jsou to samozřejmě jezdci, které tu neznáme, ale i tak to bylo překvapení. Čtvrtí skončili Irové, pro které to rozhodně bylo zklamání. 

7

No a naši? Celkově to bohužel nestačilo na desítku a obsadili 11. místo. To sice zaostává za ambicemi naší trojice, ale i tak se v nabité konkurenci neztratili. 

titulka

A co na to řekl manažer teamu?

“Je dobojováno. Po velmi vydařené kvalifikaci, kdy jsme byli 7. jsme dnes skončili 11 se stejným počtem bodů jako mělo B družstvo Itálie. 

Před odjezdem do Itálie, jsem měl nastaveny tři cíle. 

- Umístit se do první desítky

-  Chtěl jsem, aby ze sebe jezdci vydali to nejlepší

-  A hlavně jsem chtěl, abychom odjížděli v pořádku a ve zdraví

Všechny cíle se mi takřka splnili. Třešnička na dortu byla perfektní nálada a pohoda v depu. 

Letošní národy byly opravdu přehlídkou těch nejlepších jezdců z celého světa. Dokázali jsme, že umíme držet krok a bojovat v lepší polovině startovního pole. 

Nyní nás čeká zimní pauza a příprava na nadcházející sezónu. Moc děkuji za veškerou podporu zde na sítích ale hlavně v Cingoli. České barvy a vlajky byly vidět a vaše fandění slyšet. 

Děkuji za celý team”

Honza Jasanský

1

Foto: FB WSC