Český i evropský mistrák je už sice minulostí, ale přeci jen máme před sebou poslední vrchol sezony, kterým bezesporu bude mistrovství národů, které se vrací do italského Cingoli. Nebude chybět český team. Na to, jak probíhají poslední přípravy i celou sezonu se zeptáme jeho manažera - Honzy Jasanského. 

IMG 7214

Honzo, jak se cítíš v roli manažera repre, je na tebe velký tlak?

Ve výsledku je jedno, jestli děláš manažera v nějaké společnosti nebo v repre teamu. Tlak je na tebe vyvíjen vždy a ze všech směrů. Můj úkol v repre teamu byl vcelku jasný – dát dohromady fungující team jezdců, kteří se poperou se světovou špičkou a k tomu sehnat peníze abychom mohli team vypravit. Vlastně ani jedno nebylo vůbec jednoduché. Přesto se nám letos podařilo pořídit reprezentační stan, jezdce kompletně obléknout jak na trať, tak i do depa. Velkým překvapením bude airbrush na helmách v národních barvách, které jsme dostali od ASP Group.

IMG 7218

Na sociálních sítích byla celkem divoká diskuze ohledně volby jezdců do reprezentace, jak jsi to vnímal?

Samozřejmě že jsem to vnímal dost intenzivně. Občas mě překvapilo, jak dokážou lidi shazovat druhé a vlastně celý team aniž by k tomu měli nějaký důvod. Snažil jsem se zbytečně nerozjíždět emoce a vyhrocené diskuze. Na druhou stranu jsem se setkal s velkou důvěrou a podporou lidí, kteří na celou situaci koukají nezaujatě. To nás všechny žene dopředu.

IMG 7215

Je to možná troufalá otázka, ale podle čeho bylo rozhodnuto o jezdeckém triu Jakub Kostelecký, David Sůsa a Jirka Kašpar? 

Za mě je QXON především o teamové spolupráci. Samozřejmě, že jezdci musí mít dostatek zkušeností a patřit ke špičce. Absolutně nikdy jsem nesnižoval kvality jak Honzy Brhela, tak ani Adama Tučka. Všech pět jezdců ukázalo například v Kramolíně, že jsou si rovnocenní. V tomhle sportu není žádný přesný metr jako například u skoku do dálky. Tady se musí člověk koukat na formu komplexně. Rozhodně výběr nebyl jednoduchý. Na posledních závodech v Dobřanech mi kluci udělali radost, že všichni 3 obsadili bednu.

Nicméně věřím že jako team jsme připraveni zajet co nejlepší výsledek. Já mám důvěru v nich a oni ve mně. To je polovina úspěchu. 

IMG 7219

Sám máš zkušenosti se startem na motokrosu národů, jak vzpomínáš na rozbahněné Slovensko?

Na Slovensko vzpomínám rád. Jel jsem já, Jindra Petlach a Michal Prskavec. Manažera nám dělal Honza Zácha. Tenkrát se nám podařila kvalifikace. V neděli ale pořádně zapršelo a z motokrosu byl offroad. Já rozjížďku nedojel. Celkový výsledek si ale nepamatuji. Vím, že to nebyla bedna :D. Považuji to za takový vstup ČR do národů. 

Znáš trať v Cingoli a co na ní říkáš?

V Cingoli jsem nebyl, ale jezdci trať znají. Na internetu je spousta materiálu, aby člověk alespoň trať nakoukal a zjistil co a jak. Například onboardy od jezdců atd…

IMG 7217

Znovu pojedou i borci z USA, na které se těší řada diváků, co je podle tebe největší tahák letošních národů?

Bezesporu borci z USA. Shodou okolností se nám podařilo vyjednat s Chadem Wienenem jezdeckou školu, která proběhne tento víkend 30.9-1.10 v Krásné Lípě u Chomutova. Tam je možnost kousek USA vidět na trati ☺. Dále mají do Cingoli přijet jezdci z Argentiny. Klobouk dolů před nimi. Nemají to zrovna kousek. Itálie postavila dva teamy. Jsem zvědav, jak si povedou na domácí půdě. 

Těžká otázka, ale jaké jsou cíle?

Cíl je jednoduchý. Odjíždět v neděli domu v pořádku a s vědomím, že jsme pro výsledek udělali maximum. Když se k tomu povede TOP 10 tak to bude třešnička na dortu. Já jsem věčný optimista, takže věřím i v Top 5 ☺

Kdybys měl nalákat diváky do Cingoli, na co bys je pozval?

Určitě na skvělou atmosféru. Pro diváky, kteří přijedou podpořit kluky do Cingoli bude v našem stanu připraveno jídlo a pití zdarma. Je to svátek quadkrosu, tak si ho pojďme všichni užít 

IMG 7220

Je něco, co bys chtěl vzkázat našim čtenářům?

Rozhodně aby přijeli fandit českému národnímu teamu. Podpora u trati je motor pro jezdce. Počasí vypadá na prodlouženou plavkovou sezónu. Tak by byla škoda nevydat se do tepla a zafandit našim jezdcům. 

Text: Jan Jasanský

Foto: Jana Terešáková