Yamaha oznámila vylepšení modelů 2024 YXZ1000R a YXZ1000R SS (Sport Shift), která zahrnují novou 6stupňovou převodovku a zcela novou technologii Yamaha Auto-Shift u varianty SS. Sestavená v moderním výrobním závodě Yamahy v Newnanu, Georgie, nová řada YXZ1000R posouvá laťku v oblasti výkonu, pohodlí a všestrannosti a slibuje nezapomenutelná dobrodružství mimo silnici pro nadšence do čistě sportovních side-by-side.

 1

Vrcholem modelu YXZ1000R SS pro rok 2024 je exkluzivní technologie Yamaha Auto-Shift, která nabízí tři režimy řazení, přístupné pohodlně prostřednictvím ovládacího voliče na palubní desce. Tato průlomová technologie poskytuje řidičům s automatickou převodovkou zážitek z čistě sportovní jízdy a zároveň nabízí flexibilitu přepínání na ruční výběr převodových stupňů pro bezkonkurenční zážitek z přímého spojení s řízením. Nová šetistupňová převodovka s krátkými rychlostmi je navržena tak, aby vynikala při nízkorychlostním provozu na různých typech terénů, zajistila, že vozidlo zůstane v ideálním výkonovém pásmu, aniž by to ohrozilo výkonnost při vyšších rychlostech. Navíc je tu zvýšená odolnost spojky nové převodovky, hladší spojování a optimalizace celkového jízdního zážitku. Nový YXZ1000R SS také přináší zvýšenou integraci příslušenství s vyšším elektrickým výkonem a přidanými porty a zásuvkami pro příslušenství.

2

"YXZ1000R Sport Shift je vrcholem čistě sportovních dobrodružství bez kompromisů a vylepšení představená v modelovém roce 2024 posouvají vzrušení z přímého spojení převodovky na zcela novou úroveň - oslovující širší publikum bez ohledu na terén," uvedl Steve Nessl, manažer marketingu skupiny Yamaha Motorsports. "S naší zcela novou technologií Yamaha Auto-Shift mohou nadšenci zažít vzrušení z manuální převodovky nebo dvou plně automatických možností, a zároveň si užít nepřekonatelnou odolnost, spolehlivost a ověřenou schopnost Proven Off-Road od Yamahy k tomu, aby si skutečně prožili své dobrodružství."

5

Funkce modelu 2024 Yamaha YXZ1000R SS:

- Nová převodovka s těsnými poměry se 6 rychlostmi: Optimalizované převodové poměry, včetně 40% nižší první rychlosti, zvyšují schopnost a pohodlí během provozu na nízkých rychlostech. Snížený čas polospojky vede k zlepšení odolnosti spojky, hladšímu spojení a snížení "rázů při řazení" a hluku.

- Zcela nová technologie Yamaha Auto-Shift: Tato revoluční funkce poskytuje řidičům s automatickou převodovkou zážitek z čistě sportovního a přímého spojení s řízením, s možností přepnutí na ruční volbu převodových stupňů pro dokonalý jízdní zážitek.

- Technologie nabízí tři uživatelem vybrané režimy: Auto, Sport Auto a Sport Shift, které odpovídají různým jízdním preferencím a terénům.

- Nové nastavení spojky: Nový design náboje s paprskovitými žebry, zvýšené porty pro mazání olejem a optimalizované programování YCC-S zajišťují zvýšenou odolnost spojky a optimalizaci výkonu a spolehlivosti.

- Výstupní elektrický systém s vysokým výkonem: Vylepšený elektrický systém poskytuje 1000W elektřiny, umožňující bezproblémovou integraci příslušenství. Díky přidání čtyř elektrických portů je instalace příslušenství jednodušší a rychlejší, se dvěma zástrčkami vpředu a dvěma vzadu.

- Vůbec prvně použitý tříválcový motor o objemu 999 cc: Model YXZ1000R SS i nadále nabízí výkonný motor i když bez přeplňování.

9

Funkce převodovky

Novou funkcí pro model YXZ1000R SS je technologie Auto-Shift od Yamahy, která přináší čistě sportovní a přímé spojení i řidičům s automatickou převodovkou, s možností přepnutí na ruční výběr převodových stupňů pro dokonalý zážitek z přímého spojení. Ovládací volič technologie Auto-Shift na palubní desce nabízí tři uživatelem vybrané režimy:

Auto: Automatická převodovka s "volnějším" pocitem při jízdě, udržující nízké otáčky a vyšší převodový stupeň.

Sport Auto: Automatická převodovka s sportovnějším pocitem při jízdě, s řazením automaticky prováděným při vyšších otáčkách než v režimu "Auto" a rychlými redukcemi při brzdění.

Sport Shift: Ruční převodovka pro dokonalý pocit přímého spojení, umožňující řidiči vybírat převodové stupně a bodů řazení pomocí pádlových řadiček připevněných k volantu. 

 9

Text: TZ Yamaha