Loni jsem měl tu čest natáčet a fotit jezdce na CFMOTO, kteří se sjeli do rakouského Ysperu, kde se konal takový komorní alpský sraz majitelů a příznivců této značky. No a protože ohlasy byly jen a jen pozitivní, konala se akce letos podruhé.

IMG 6015

V polovině Května by to mělo být ideální, počasí už dost teplé, ale ještě žádné velké vedro. Když jsem ale vyzvedával MT800 Explore, už jsem kličkoval mezi mraky, no a aplikace na všech mobilech ukazovaly na čtvrtek a pátek déšť. Já jsem bohužel nemohl jet s celou skupinou ve čtvrtek a do Ysperu jsem dojel až v pátek večer a vlastně to nebyl ani tak velký průšvih.

7D2 5099

Do Ysperu se sjela opět hodně zajímavá skupina pohodových lidí na všech možných strojích. Převažovaly samozřejmě osmistovky MT, ale k vidění byla vidět i novinka 700MT, 650MT, několik CL-X a k tomu i nové 450MT a 450 CLC. Zkrátka taková ta všehochuť. No a že měl někdo 80 a někdo 45 koní? To vlastně vůbec nevadilo, protože trasy byly připravené pro všechny. 

IMG 5989

Na Starost je měl jeden z nejpovolnějších - Petr Fryč, autor knihy Hory a zatáčky. Ten byl i fyzickým průvodcem celé skupiny na svém CL-X 700. 

IMG 6024

Den první - příjezd 

Ysper je městečko v podhůří Alp, asi 60km od českých hranic. Z Prahy jste tu ani ne za tři hodiny pohodové jízdy přes malebné kopečky. Ubytování je zajištěno v penzionu Drei Hacken. Ten vlastní motorkář a podle toho to tu taky vypadá. Fotky a artefakty na každém rohu, ale především perfektně vybavená garáž s dílnou a elektrickými sušáky na oblečení. K tomu vynikající gastronomie a místní pivo. Co víc si přát.  

7D2 5088

Cestu si někteří účastníci libovolně prodloužili podle nálady a velká část se sešla už v jihočeské Bystřici, odkud je Petr provedl zajímavými silničkami. Svou návštěvou nás poctil i Jarda Šíma na svém MT s nájezdem hodně přes 100 000 km, který opět povyprávěl o nových zážitcích ze svých cest.  

Den druhý - slalom mezi kapkami

Bohužel současné aplikace na předpověď počasí jsou poměrně přesné, takže pátek byl hlavně ve znamení oblékání nepromoků. Ani to ale skupinu neodradilo od absolvování alespoň části naplánované trasy, která vedla především západním směrem od Ysperu. 

IMG 6049

Když došlo na nejhorší déšť, nebyla jiná možnost, než se vrátit na penzion, trochu oschnout a odpoledne to zkusit znovu v už přeci jen příjemnějších podmínkách. Na focení to ale každopádně moc nebylo, takže se na mě ani nesnesly vyčítavé pohledy.

IMG 6040

Přijel jsem totiž se svou drahou polovičkou až v pátek večer a zatímco celou cestu přes Česko nás provázelo polojasno a docela jsme si jízdu mezi kolonami na výjezdu z Prahy užívali, posledních 20km do Ysperu bylo peklo. Nulová viditelnost a hustý déšť udělaly svoje. Naštěstí mám nový komplet od PSI, který si s vodou celkem hladce poradil.  

IMG 5995

To samé můžu říct i o MT Explore. Tahle mašina má totiž i kontrolu trakce, takže kdybych to někde přehnal s plynem, pomohla by mi. Naštěstí to nebylo třeba i když naplavená hlína a kamení z pole nebyly zrovna ideální. Dojeli jsme ale v pořádku a večer mohli fandit našim hokejistům proti místnímu Rakousku, což domácím moc velkou radost neudělalo. 

7D2 5471

Den druhý - konečně na suchu

Ráno se celá skupina celkem rychle vypravila a už po deváté jsme si to šinuli po zatáčkovitých silničkách směrem k Dunaji. Ten jsme překročili a pokračovali na jih směrem na poutní město Mariazell. To byl taky hlavní cíl dnešního dne. 

7D2 5104

Nádherná katedrála a historické náměstí vyloženě lákají k obědu na zahrádce. Jen pozor, oproti loňsku přibyla cedule se zákazem parkování motorek na hlavním náměstí, takže jsme museli najít místa okolo. V okolí se ještě shodou okolností konal GoldWing sraz, takže jsme se museli o místa dělit ještě s obřími Hondami. 

7D2 5169

Z Mariazell jsme se vydali přes oblíbený průsmyk a pomalu se vraceli na sever. Bohužel jsme trasu museli opět trochu zkrátit, protože ve vedlejším údolí se zformovala bouřka, která nás dohnala a odřízla nám cestu. I tak jsme ale na tachometru měli hodně přes 250 km a z tváří všech účastníků bylo vidět, že to stálo za to.

7D2 5180

Večer se podávala padla, kterou tu vaří přímo na náměstí v obří pánvi. Kdo zrovna nemusí mořské živočichy, mohl si dát něco z grilu. Atmosféra na náměstí malého městečka je báječná. Na programu byl další hokej, tentokrát s UK, ale ještě předtím bylo samozřejmě třeba zhodnotit celou akci a podívat se na naše video z návštěvy továrny CFMOTO v Číně. 

7D2 5352

Akci všichni účastníci zhodnotili jako vydařenou, což je asi hlavní. Vyzdvihnout je třeba výkon dvou motorkářek, které si na svých 650 a 700 MT vedly víc než dobře a celou jízdu i přes složitější úseky v pohodě zvládly. Ani já jsem nezaznamenal jedinou krizovou, nebo nejistý průjezd a bylo vidět, že každý kdo přijel bral celou jízdu velmi zodpovědně. Účastníků, kteří v Ysperu byli už loni byla většina, ale rozhodně nevypadali znuděně a rádi by jeli i za rok. No a nováčci byli nadšení úplně stejně. Vypadá to tak, že CFMOTu nezbyde, než akci zorganizovat i za rok. 

7D2 5093

Matěj Oliva