Na čtyřkolce jezdím už víc, než 15 let a za tu dobu udělaly stroje obrovský kus cesty. Stejně tak ale prošla obrovským vývojem i výbava, kterou si na čtyřkolku můžete vzít. V tomto směru mám rád novinky a pokaždé se těším, co výrobci vymyslí. Co do chráničů a offroadového oblečení v tomto směru sázím na italský Acerbis. 

7D2 4967

Tradiční italskou značku asi není třeba dlouze představovat, ostatně na trhu je už od roku 1973. Její logo můžete vidět v motokrosu, enduru i quadcrossu. U nás jí dlouhodobě zastupuje společnost MEFO, která sídlí v jihočeském Jiníně, tedy takovém centru českého motokrosu, ale i cross county. Ostatně pár závodů jsem tam na čtyřkolce i motorce taky odjel. MEFO rozhodně své práci rozumí, má nový E-shop, velké skladové zásoby a specialisté na prodejně vám dokáží i velmi odborně poradit. Nemám rád plnou garáž oblečení, takže hlavně obměňuji to, co zrovna dosloužilo. Takže co to bude letos? 

Boty X-TEAM 

V botách Acerbis už jezdím, ale mám motokrosové boty X-Rock, které jsou super na motokros, ale na pracovní čtyřkolku, nebo cestovní enduro jsou přeci jen trochu moc pevné a velké, takže je těžké přes ně dostat nohavice kalhot. Pro letošek jsem je proto doplnil botami X TEAM, které jsou o poznání menší.

7D2 4937

Boty mají samozřejmě skořepinu, kterou tvoří kombinace kůže a plastu. Nemají okovanou špičku a podrážka je celkově měkčí. Nemají vnitřní botičku, takže jsou maximálně lehké a jednoduché. 

7D2 4942

V interiéru je speciálně navržená síťovina, která by měla od nohy odvádět vlhkost.  

7D2 4940

Bota má samozřejmě nastavitelné přezky, konkrétně jsou 4, jak už je u motokrosových bot standardem. 

7D2 4939

A i když nemá bota kloub, poskytuje pořád velmi slušnou ochranu kotníku. Navíc boty stojí 3 993 Kč, což je víc než slušná cena. Dostat je můžete v řadě barev, my samozřejmě preferujeme barvy Quadu.

7D2 4941

Chrániče kolen EVO 3.0

Jedním z nejdůležitějších prvků jsou chrániče kolen. Bez nich se prostě neobejdete ať už jedete na sportce, nebo na pracovním stroji. I když nemáte žádný pád, nebo něco podobného, tak už jen omlácená kolena o kapoty čtyřkolky jsou dost nepříjemná.

7D2 4919

Svoje chrániče jsem měl už skoro 10 let a zažili toho hodně, dokonce s nimi mám i snímek z rentgenu. Ale je na čase jít dál, takže tad oje náhrada.

7D2 4920

Dvoukloubové chrániče EVO jsou rozumným kompromisem mezi pevností a pohodlím. Dokáží do jisté míry suplovat ortézy a držet koleno. Zároveň ale poskytují volnost pohybu a když je dobře nastavíte, skoro o nich nevíte.  

7D2 4924

Připevnění je řešeno pružnými pásky, které můžete délkově nastavit a na chráničích jsou nacáknuté jednoduchými sponami. Tím odpadá opotřebení suchých zipů. 

7D2 4926

Chrániče mají odvětrané vnitřní strany s pohodlným polstrováním, které lze vyjmout a vyprat. Za 1 700 Kč je to rozhodně dost muziky.

7D2 4921

Chránič hrudi ARMOUR DNA

Důležitý je samozřejmě i chránič hrudníku a páteře. Tady se přiznám, že raději volím jednodušší chrániče bez chráničů rukou. Důležitá je pro mě ale dobrá ochrana zad.

7D2 4934

ARMOUR DNA v sobě kombinuje nízkou hmotnost, pohodlí a bezpečnost. Má EN certifikace pro chránič zad i hrudníku, takže s ním můžete i na závody pod hlavičkou FIM. 

7D2 4929

Vršek chrániče je navržen tak, aby umožňoval nošení chrániče krku. Má jednoduché zapínání na bocích, ale zároveň i elastický pás, kterým držíte na svém místě chránič páteře. 

7D2 4933

Když si chránič obléknete, nemáte žádné omezení pohybu, váha je zanedbatelná a zároveň dostáváte velmi slušnou dávku bezpečnosti. Cena chrániče je 3 340 Kč.

7D2 4935

Ať už si vyberete oblečení a výbavu od Acerbisu, nebo jiné značky, rozhodně dbejte na svou bezpečnost. Tady se rozhodně šetřit nevyplácí a když občas vidím, v čem čtyřkolkáři i motorkáři jezdí, mám o ně tak trochu strach.