Jak jistě víte, rádi děláme videa. Doteď jim ale chyběly záběry přímo ze stroje, nebo z přilby jezdce. To už je ale minulost, protože se k nám do redakce dostala kamera od Niceboy. 

IMG 3915

Přiznám se, že nejsem velký odborník na elektroniku, respektive jsem spíš uživatel, který nejvíc ocení, když se s výrobkem dobře a intuitivně zachází, než když má stovky variant nastavení. U akční kamery to platí dvojnásob, protože času na její instalaci, nastavení a zapnutí většinou nemáme moc. Potřebujete přiběhnout, namontovat a jet. 

IMG 3909

Takže pokud očekáváte recenzi plnou přesných čísel, zkuste nějaký server zaměřený na foto/video. Já budu psát hlavně o tom, jak se s kamerou zachází a jak dobrý je subjektivně její výstup. 

IMG 3911

Vše je v balení 

Když si koupíte kameru, většinou zjistíte, že potřebujete dalších 6 držáků, které zrovna v balení chybí a výrobce dál vydělává. Niceboy zvolil celkem sympatické řešení a vše, co potřebujete pro fungování přidal do elegantního balení kamery. Najdete tu držáky na přilbu, řídítka, mnoho variant v různých úhlech, držák na stativ, stahovací pásky i suché zipy. 

IMG 3913

My jsme ke kameře dostali ještě systém RAM Mounts, ale o tom v samostatném testu. Každopádně se základním vybavením si nějakou dobu vystačíte.  

IMG 4006

Kamera samotná nijak nevyčnívá z toho, co nabízí konkurence. Tělo je standardně veliké, najdete na něm velký objektiv, dva displeje a dvoje vodotěsná dvířka. Jedna ukrývají konektory USB-C a micro USB a pod druhým je slot na micro SD kartu a baterie, kterou je možné vyjmout a vyměnit. 

IMG 4086

Jak jste asi pochopili, kamera jako taková je vodotěsná. Jestli máte rádi hloubkové potápění, měli byste si pořídit vodotěsný obal, ale pro naše účely, kdy jsme kameru máchali na motorce při brodění a zkusili jí vzít do moře to bohatě stačí. 

IMG 4088

Kamera jako taková nemá žádný kotvící bod. To je věc, která by se opravdu hodila, na kameře totiž není ani závit pro stativ. Musíte jí tedy umístit do speciálního rámečku, který má držák shodný s konkurenčními kamerami. To je osvědčený způsob, navíc pak kameru můžete cvaknout komukoliv, kdo jde zrovna kolem, protože kolejničky má už na čtyřkolce kde kdo.  

IMG 4023

Má to ale jeden háček. Kamera má rámečkem zakrytá dvířka, která ukrývají konektory a kartu. Když jí chcete nabít, nebo stáhnout data, musíte jí z rámečku vyndat. No a samozřejmě jí pak nemůžete mít v napájení, což byl problém třeba při natáčení dlouhého časosběru. Na druhou stranu baterie vydrží zhruba hodinu a půl natáčení, u časosběru samozřejmě ještě déle. Ukazatel je totiž trochu pesimista a po půlhodině začne hlásit slabou baterii. Kamera i tak ale další hodinu vesele natáčí. Podle dovozce je to softwarová záležitost, která by na dalších sériích měla být odstraněna. 

IMG 4022

Návod netřeba

Jak jsem psal na začátku, mám rád věci, které fungují intuitivně, což Niceboy rozhodně je. Kameru zapnete dlouhým stiskem tlačítka. Dalším stiskem natáčíte. Druhé tlačítko slouží pro překlápěcí displejů a vstup a ovládání menu. Při zapnutí je bohužel zvukový signál poměrně tichý a kamera nemá vibrace, takže jsem si většinou musel zkontrolovat na displeji, zda opravdu natáčím, což taje trochu opraž, když máte kameru na přilbě.

IMG 4084 

Natáčení se dá ovládat i přes aplikaci v telefonu. Funguje to perfektně, ale ruku na srdce, když jsem byl v prachu a vodě, měl na sobě špinavé rukavice a za chvilku jsem měl jet na focení, poslední, co by se mi chtělo je tahat telefon a nastavovat natáčení. Tady je prostě potřeba zapnout a jet. Aplikace se ale určitě hodí třeba když máte kameru na místě, kam nedosáhnete, jako je exteriér auta, nebo letadla. 

IMG 4028

Zadní displej je dotykový a na všechna nastavení přijdete snadno sami bez návodu. Dá se ale ovládat i tlačítky pro případ, že jste třeba v rukavicích. Můžete nastavit režimy, zoom, focení, časosběr, zpomalený záběr, nebo různé rozlišené a snímkování videa. Zejména snímkování je celkem důležité při používání různých LED světel, která pak mohou vypadat, že blikají.  

IMG 4007

Nastavení je tedy opravdu hodně a na své si přijde asi každý. Kamera umí točit velmi kvalitně, my nicméně nevyužíváme celý potenciál, protože naše videa publikujeme ve fullHD. Je to především kvůli rychlosti zpracování a hlavně místa na kartách. Je ale jasné, že 4K nás v budoucnu rozhodně nemine, to se nebojte. 

IMG 4042

Za ty peníze…

Kamera stojí u různých prodejců zhruba 5500 až 6000 korun, což je odpovídající cena toho, co dostanete do ruky. Já oceňuji především to, že kamera je připravena na natáčení a nečekají vás další investice do příslušenství. Nemusíte se také trápit hodinami nastavování, vše je intuitivní. Jediným škraloupem je tedy konstrukce bez vlastních upínacích bodů. Je to ale věc, nad kterou s ohledem na cenu a kvalitu natáčení jsme ochotní přimhouřit oko. Níže najdete i pár videí, která jsme s kamerou pořídili. Předem upozorňuju, že tohle určitě není nejvyšší kvalita kterou kamera umí, ale jde o rozumný poměr kvality a dat, která zabere finální video.

Videa